Excel: the sum of all fears

Ik heb een buurman die, net als ik, gek is op het bijhouden van de privé begroting in excel. Samen kunnen we genieten van onze excel rollercoaster zoals we deze noemen.

De paniek die we kunnen zaaien bij ons gezin over de financiële situatie die we later weer bedaren door een mompelend “oh, oeps sorry, formulefoutje”. Elke maand mogen we weer door onze adrenalinerush zoals we dat noemen. Onze emotionele rollercoaster genaamd: excel-life.

Wij kunnen hier lacherig over doen en onze partners weten inmiddels allang dat het al jaren elke maand gewoon goedkomt.

Nou deelt (helaas) niet iedereen dit enthousiasme voor ”excelletjes. Ik heb klanten die “nog liever hun oogballen met een vork uitprikken” zoals ze dat mooi verwoorden. Ooit was ik net zo. Bij mij vloeide de levensenergie weg uit mijn lichaam wanneer bij de informaticalessen op school excel aan de orde kwam. Nu gutst er adrenaline door mijn aderen bij het openen van een nieuwe excel. 

What happened? Nou, life happened. Ik denk dat bijna iedere ondernemer bekend is met ups-and-downs in zijn bedrijfsvoering. Ik in ieder geval wel. Op dieptepunten zijn we gauw geneigd de kop in het zand te steken. Dan worden financiën “eng”. Het is natuurlijk ook erg confronterend jouw cijfers onder de loep te nemen als het niet lekker gaat. Maar is dat knagende gevoel in je buik niet veel erger?  

Uit eigen ervaring en die van mijn klanten kan ik zeggen dat openheid en duidelijkheid rust geeft. En ja, excel is een supertool hierbij! Vooral als je eruit gaat zien als ‘hide-the-pain-Harold’ bij het openen van je resultatenrekening of balans. Excel kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

Wacht niet met de confrontatie totdat het slecht gaat. Get down and dirty with excel. Plan vooruit, maak buffers en zit bovenop je uitgaven. Maak een begroting. Daarna kun je next level met het stellen van (haalbare) doelen en hou dat bij. Zo weet je precies hoe je een eventuele tegenslag kunt opvangen. Op deze manier kun je altijd lekker slapen, ook als het een keertje wat minder gaat.