Btw privé bijtelling!!

Beste ondernemers met een auto van de zaak: opgelet! Als je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt dan moet je bijtelling voor je auto betalen. Nou komt dit over het algemeen niet als een verassing bij ondernemers. Wat wel een paar keer als een nare verrassing kwam bij enkele van mijn klanten is het feit dat in deze situatie ook btw privé bijtelling betaald moet worden. Elk jaar.
Hierbij wordt door de belastingdienst net als bij de gewone bijtelling gekeken naar de catalogusprijs en niet de aanschafprijs! Dit kan dus oplopen als je een luxe auto aanschaft, ook al is het een koopje! Bij oldtimers gelden andere regels.

Hoe reken je deze btw bijtelling uit? Zoek de fiscale waarde (catalogusprijs + btw + BPM) van jouw auto op. Dit kun je opvragen via jouw garage of via de site van de RDW. Dit bedrag maal 2,7 % is de btw bijtelling.
Als je de auto halverwege het jaar hebt aangeschaft kun je dit naar rato uitrekenen.
Bij marge auto’s (zonder btw) of auto’s bij een particulier gekocht geldt een percentage van 1,5% i.p.v. 2,7%. Let op: tel bij het einde van het jaar alle btw bij elkaar op die betrekking heeft op de autokosten (onderhoud, benzine etc). Zit je nog in de eerste 4 jaar na aanschaf van de auto? Tel hier dan ook 1/5 van de btw van de aanschaf bij op. Is dit bedrag bij elkaar lager dan je aan btw bijtelling moet betalen? Dan vul je dit bedrag in bij rubriek 1d op de aangfite.
NB: op wegenbelasting, autoverzekering en buitenlandse autokosten zit geen btw die je hierbij op kan tellen.

Je ziet hierbij hoe belangrijk het is om je administratie goed in te richten; houd alle verschillende kosten goed gescheiden bij. Dat voorkomt verwarring en veel narekenwerk. Ook kom je niet voor een grote verrassing te staan als je dit geld al eerder het jaar hebt gereserveerd.

Wil je meer weten hierover neem gerust contact met mij op.