Het begint met een idee.

Je hebt een droom; het starten van je eigen bedrijf. Iets doen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt en energie van krijgt. En op een dag doe je het gewoon! Je schrijft je in bij de kamer van koophandel en Belastingdienst. Je krijgt een btw-nummer en gaat van start. Misschien heb je al een ondernemings- of marketingplan klaar, de marges van je product berekend, klanten, ideeën, etc. En oja! Er moet ook nog een administratie bijgehouden worden, maar dat komt wel. En dan is de aangifte maand aangebroken. Stress! Waar zijn de bonnen? Hoeveel btw moet ik betalen? Hoe en waar noteer ik alles? 

Natuurlijk gaat dit niet bij iedereen zo. Misschien heb je hier al goed over nagedacht van tevoren. Heb je een online boekhoudpakket aangeschaft, al je bonnen/facturen bewaard en gescand/gefotografeerd, je BTW en IB apart gezet en houd je alles maandelijks keurig bij. De kwartaalaangifte wordt netjes ingediend en de eindcijfers gaan door naar de accountant of fiscalist voor de aangifte inkomstenbelasting of misschien vul je deze ook zelf in via de site van de Belastingdienst. Toch knaagt er iets of voel je je soms wat onzeker of het allemaal wel goed gaat of dat je wel alles eruit haalt wat erin zit. Boekhouden is tenslotte niet jouw core business. 

Het kan ook zijn dat je je boekhouding al jaren zelf boekt en dit prima verloopt. Er gaat alleen nogal wat tijd in zitten. Tijd die je liever zou besteden aan iets dat je graag doet en wat meer oplevert.

In al deze situaties en meer help ik graag! Ik begrijp hoeveel stress en buikpijn een boekhouding op kan leveren met de steeds veranderende en strengere regels van de Belastingdienst. Ik weet ook hoeveel tijd en energie erin kan gaan zetten, helemaal als het niet “jouw ding” is. 

Ik denk dat het belangrijk is hierin de balans op te maken ;). Stel jezelf de volgende twee vragen:

  • Kost het zelf doen van je boekhouding je veel meer tijd (=geld) dan wanneer je het uit handen geeft? Een boekhouder is vaak meer ervaren en dus sneller. 
  • Kost het je ook energie die je liever steekt in wat je meer oplevert? Denk daarbij ook aan jouw tarieven en aan die van jouw boekhouder.

Terwijl jij misschien denkt dat het uit handen geven van jouw boekhouding je geld gaat kosten, spaar jij jezelf hoogstwaarschijnlijk geld uit. 

Maar let op: geef niet het inzicht in jouw cijfers uit handen! Ik vind het belangrijk dat voordat je de zaken uit handen geeft je begrijpt wat er gebeurd in je boekhouding/onderneming. Het is belangrijk gevoel te hebben/houden bij jouw cijfers. Hier help ik je ook graag bij.

Inzicht in het nu geeft rust voor de toekomst.